Hírek - 2024. április 14.Megengedhető romantika

Interjú Szolnoki Tiborral, akivel a Csókos asszonyban játszott szerepéről beszélgettünk



- A nagy Várkonyi-filmek, Mikszáth világa mind mutatja, ha egy idősödő úr vagy arisztokrata egy fiatal lányt szeretne felkarolni, az nem volt soha osztályidegen, hiszen a romantika, a szerelem mindig megengedhető minden életkorban, korszakban - mondta Szolnoki Tibor Jászai Mari-díjas színművész, aki Tarpataky bárót játssza a Csókos asszony című operettben a Soproni Petőfi Színházban.


Szolnoki Tibor most először találkozik Tarpataky báró szerepével. Gazdag pályafutása alatt szinte az összes klasszikus operettben felléphetett itthon és külföldön egyaránt. Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszony című műve kivétel számára. Örül annak, hogy szerepépítési, jellemfejlődési folyamatokban most nem befolyásolják régi élmények. Így keresi magában Tarpataky bárót, aki a darabban a fiatal Pünkösdi Katóba szeret bele.   

- Megengedhető Tarpataky báró romantikus hevülete Pünkösdi Kató iránt, mert eleinte atyai jó barátként, majd mecénásként szeretné egyengetni egy olyan zsenge nő útját, aki karrierre vágyik. A báró művészetet kedvelő, finom ember, tisztában van a művészi utakkal, pályával is, egzisztenciális velejárójával, kiszolgáltottságaival. Felajánlja Katónak, lehet a háza úrnője. közben udvarol neki egy öregedő úrként. Nem harcol Dorozsmayval, egész lényében hordozza, érezteti a Józsefváros és a Bajza utca közötti különbséget. Tudja, hogy Kató választása sem ezen múlik. Zerkovitz Béla slágerei könnyedek, fülbemászóak, korszakba illőek, gyönyörűen megidézik a kopott bérházak és a vissza nem hozható budapesti polgári világ hangulatát. Tarpataky igazságával együtt, amit hordoz, hogy a szerelmet, életet, érzelmeket életkortól, társadalmi helyzettől függetlenül mindig lehet joga az embernek választani. Még akkor is, ha nem mindenki lakik Bajza utcai palotában - mondta Szolnoki Tibor.  

(V.R.)