Hírek - 2024. április 12.Mesében állunk, csoda-kertben

Piros Ildikó önálló estje



Mesében állunk, csoda-kertben címmel Piros Ildikó önálló estje látható április 13-án délután öt órakor Sopronban a Liszt Ferenc Kulturális Központ Munkácsy termében.


Piros Ildikó Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésznő a Soproni Petőfi Színház örökös tagja, hosszú évekig játszott a leghűségesebb város teátrumában. Most új önálló estjét hozza el a nézőknek, melynek egy Szabó Lőrinc versrészletből vette a címét. A 80 perces műsorban bejátszásokkal színesítve mesél majd életéről, pályatársakról, arról is, hogy miért fontos a titok egy ember, egy művész sorsában.


- Születünk, elmegyünk, teli vagyunk titkokkal. Az egész életünkkel hordozzuk ezt. Hiszek abban, hogy nekünk, a művészeknek fontos közvetíteni a jót, a szépet. A színpadon különösen. Ott jót, szépet, egyetemeset kell adni. Egész életemben zavart, hogy engem szépnek tartanak, s másképp is láttam és éltem meg a szépséget. Amint foglalkozunk vele, hátránnyá válhat, mert nem befelé figyelünk. Nekem a nap belülről is süt és melegít. Márai Sándor így fogalmaz erről: „Mutasd fel a szépet, mint pap az ostyát, és olyan hittel mutasd fel, hogy hinni tudjanak benne, mert a szép nem meddő eszmény, hanem az élet legnagyobb erőfeszítése. Ha megtelik lelkünk a szépség, az arány és az igazság vágyával, tisztábban látjuk sorsunkat – és pillants fel néha a fenyőkre." A titok pedig számomra, mindig a játék, a képzelet és Szabó Magda. Az ő tiszteletére állítottam össze még  2017-ben az Abigél titkai estemet, s már 97 előadáson vagyok túl.  Az is titok, soha nem jövök rá arra, hogyan is tudok néha 55 lépcsőt megmászva kezemben a fellépő ruhámmal elindulni a színpad felé, de egyszer aztán ott leszek, velem szemben pedig 150 ember, mint legutóbb Szegeden és a szavak elindulnak a lelkekben. Nagyon érdekes, lehet kevesen tudják, Szabó Magda leggyakrabban használt három szava között szerepel a titok. A mostani esten mesélek majd olyan pályatársakról, akik fontosak, kedvesek számomra, így Bessenyei Ferencről, Tolnay Kláryról,  Kiss Manyiról, Pécsi Sándorról, Psota Irénről és természetesen Huszt Péterről is. Az ő titkukról. A művészet szépségéről. A színház mindig egy nagy lélegzés, az újrafogalmazás művészete, az élet pedig egyszerűen szép a maga színeiben. Erről is mesélek majd a közönségnek a csoda-kertben - mondta Piros Ildikó, aki legendás pályafutása alatt több mint száz filmes és tévés szerepet, hetven feletti a színpadi főszerepet formált meg. Játszotta az Ármány és szerelemben Lady Milfordot, Stendhal Vörös és fekete című darabjában De Renalnét, Rostand A sasfiók című művében Mária Lujzát, az Édes Annában Vizynét. volt Desdemona, Ophelia, Gertrúd, és nagy Csehov-hősnőket alakíthatott. A Magyar Táncművészeti Főiskola színészi játék tanára volt 14 évig. 

(V.R.)