Hírek - 2024. május 6.Herkules meg a többiek

Rajzfilmhősök a soproni színpadon


Herkules meg a többiek címmel népszerű mesehősök találkoznak és perdülnek táncra a Sopron Balett új, gyermekeknek szóló látványos bemutatójában május 13-tól a leghűségesebb város teátrumában.


Demcsák Ottó, Harangozó-díjas koreográfus, a darab rendezője elmondta: a Sopron Balett már megalakulásakor kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a gyermek közönséget közelebb hozza a tánc sokszínű, érzelemdús világához. Az első bemutatójuk ezért  A szép Cerceruska volt 2012-ben. Azóta több, ezt a korosztályt megcélzó előadást állítottak színpadra. Most a népszerű rajzfilmekből ismert mesehősök - Hamupipőke, Hófehérke, Herkules, Pocahontas, Mulan, Aladdin, Pinokkió, Aranyhaj - elevenednek meg egy látványos előadás közepette.


- A mesék fejlesztik a fantáziát, nemesítik a gyerekek érzékeny lelkét, hiszen eközben átélhetik, próbatételek nélkül az életben semmit nem adnak ingyen. Küzdeni kell mindenért és mindenkiéért, a lelkekért is.  A jót meg kell szolgálni az életben, a rossz pedig előbb-utóbb büntetést kap. A tánc sokszínű formanyelvét használva ezt mélyen, életszerűen megtapasztalhatják a gyerekek. Színes mesevilágot mutatunk be a színpadon. Szakál Attila készíti a fényfestést, Kis Katalin a jelmezeket, a dramaturg Németh Ervin. A történet szerint egy nagypapa, akit Kósa Zsolt alakít, mesél az unokájának és közben érkeznek az ismert mesehősök, akik így még nem találkoztak soha és sok kalandot élnek át. Fontos, hogy a mai számítógépes, virtuális világban, amikor szerintem váltó pontra jutott az emberiség, a gyerekek élményszerűen találkozzanak a mesékkel, hogy érezzék az élő művészet gazdagságát, annak semmihez sem hasonlítható erejét, teremtő energiáit, érzelmeket kiváltó hatását a tánc és a színház szépsége által - mondta Demcsák Ottó, akitől megtudtuk: a Sopron Balett táncosai mellett 11 gyermekszereplő vesz részt az előadásban. A koreográfiák pedig fúziós, modern és klasszikus elemekből állnak majd.    


A Herkules meg a többiek mesebalett május 13-tól gyermekbérletben látható a Soproni Petőfi Színházban.